Što zapravo sadrže šamponi koje koristimo?

Većina šampona koja su dostupna na našem tržištu i šire, sadrže potencijalno toksične sastojke koji nisu dozvoljeni u hrani koju jedemo, ali su na neki način dozvoljeni u kozmetičkim proizvodima koji su sastavni dio osobne higijene. Ono što nanosimo na kožu apsorbira se u tijelo.

 

Zašto većina proizvođača koristi štetne sastojke?

  • jeftine sirovine
  • bolje svojsto pjenušanja
  • jednostavan proces proizvodnje
  • duži rok trajanja

Ovo su samo neki od najčešćih kemijskih sastojaka u većini šampona, pa čak i u nekim „prirodnim šamponima“. Spisak štetnih sastojaka je puno duži, no, navela sam samo najčešće upotrebljavane u kozmetici pa tako i u šamponima za kosu:
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES), kemikalije koje se koriste da bi šampon imao toliko opjevanu, bogatu pjenu. SLS i SLES iritiraju kožu i oči, mogu uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK. Dolaze često u šamponima, pjenušavim kupkama, losionima, kremama i pastama za zube. Istraživanje koje je provela USA EPA je ustanovilo da ova kemikalija dovodi do jake iritacije kože i gubitka kose. Najčešće kratice na deklaracijama pod kojima se kriju SLS i SLES: ammonium-laurel-sulfate, Aquarex-ME, sodium-dodecylsulfate, sodium-lauryl-sulfate, sodium-laureth-sulfate, A12-00356, Akyposal-SDS, Aquarex-methyl, sulfuric-acid, sodium-salt-sulfuric-acid…

 

Prirodna su mu alternativa šećerni tenzidi kao što su coco-glukozid i natrij coco-glukozid tartarat koji je sastojak DURGA SILVER šampona. Učinkovitost temeljitog pranja kose uz vrlo malo pjene je iznenađenje za svakoga tko prvi put koristi DURGA SILVER šampon. DURGA SILVER šampon smiruje iritaciju vlasišta a kosa postaje življa i podatnija za oblikovanje frizure. Za kosu koja je tretitana pramenovima, bojanjem i ostalim kemijskim postupcima količina regeneratora za kosu smanjuje se za 50% uz isti učinak.

 

Propylene Glycol je jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u konvencionalnoj kozmetici jer veže velike količine vode na sebe i ima veliku moć prodiranja u kožu, kao i glicerin, a nije tako skup. Inače Propylene Glycol je sastojak antifriza za auto. Iako je ovo kemikalija za koju se provjereno zna da izaziva iritaciju kože, ipak se koristi u šamponima i dezodoransima.

DURGA SLIVER šampon sadrži prirodni glicerin biljnog podrijetla koji štiti kožu od gubitka vlažnosti.

 

Formaldehid, općepoznat kao jedna od najopasnijih kemikalija, kancerogena je. Nalazi se u raznim sintetičkim proizvodima za njegu kose, kože i tijela kao antimikrobna tvar i konzervans, ali se na deklaracijama nikada ne navodi kao formaldehid. Pojavljuje se pod pseudonimom (“form”, primjerice, “formalin”, “lysoform” i “formalith”), ali nije uvijek naveden jer ga druge kemikalije, kao što je imidazolidinil urea, uobičajeni konzervans u šamponima, na određenim temperaturama mogu oslobađati kao nusproizvod.

Parabeni predstavljaju najrasprostranjeniju grupu konzervansa. Koriste se kao antimikrobni konzervansi u skoro svim kozmetičkim proizvodima. Najviše se nalaze u šamponima, regeneratorima, dezodoransima,… Nakupljaju se u tijelu, masnom tkivu i tu se mogu zadržati više desetljeća. U tu skupinu spadaju: ethylparaben, propylparaben, octyl-methoxycinnamate, octyl-dimethyl – PABA, benzophenone-3. Homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC)…

DURGA SILVER šampon kao konzervanse sadrži eterična ulja i koloidno srebro koji uz svojstva konzervansa imaju i ljekovito djelovanje.

Zinc Pirithione je sredstvo koje se koristi u borbi protiv peruti. Sprječava razvoj bakterija i gljivica i ima otpornost na ultraljubičasto zračenje. Nedavna istraživanja ukazuju da zinc pirithione oštećuje strukturu DNK pa se naziva i otrov stanične diobe.

 

DURGA SILVER šampon sadrži vrlo moćne i prirodne sastojke koji svojim međusobnim djelovanjem suzbijaju uzročnike bolesti vlasišta, peruti i ispadanja kose. Na prirodan način, bez štetnih nuspojava, suzbijaju patogene uzročnike bolesti vlasišta i kose.

 

Dugogodišnje izlaganje štetnim kemijskim sastojcima može narušiti zdravlje jer ih koža apsorbira i nakupljaju (zadržavaju) se u našem tijelu.

Zato ne stavljajte na kožu sastojke koje ne biste mogli pojesti! – poznata je uzrečica koja bi trebala postati pravilo odnosa prema samima sebi i bližnjima.