Što zapravo sadrže šamponi koje koristimo?

Većina šampona koja su dostupna na našem tržištu i šire, sadrže potencijalno toksične sastojke koji nisu dozvoljeni u hrani koju jedemo, ali su na neki način dozvoljeni u kozmetičkim proizvodima koji su sastavni dio osobne higijene. Ono što nanosimo na kožu apsorbira se u tijelo.

 

Zašto većina proizvođača koristi štetne sastojke?

  • jeftine sirovine
  • bolje svojsto pjenušanja
  • jednostavan proces proizvodnje
  • duži rok trajanja

Ovo su samo neki od najčešćih kemijskih sastojaka u većini šampona, pa čak i u nekim „prirodnim šamponima“. Spisak štetnih sastojaka je puno duži, no, navela sam samo najčešće upotrebljavane u kozmetici pa tako i u šamponima za kosu:
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES), kemikalije koje se koriste da bi šampon imao toliko opjevanu, bogatu pjenu. SLS i SLES iritiraju kožu i oči, mogu uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK. Dolaze često u šamponima, pjenušavim kupkama, losionima, kremama i pastama za zube. Istraživanje koje je provela USA EPA je ustanovilo da ova kemikalija dovodi do jake iritacije kože i gubitka kose. Najčešće kratice na deklaracijama pod kojima se kriju SLS i SLES: ammonium-laurel-sulfate, Aquarex-ME, sodium-dodecylsulfate, sodium-lauryl-sulfate, sodium-laureth-sulfate, A12-00356, Akyposal-SDS, Aquarex-methyl, sulfuric-acid, sodium-salt-sulfuric-acid…

 

Prirodna su mu alternativa šećerni tenzidi kao što su coco-glukozid i natrij coco-glukozid tartarat koji je sastojak DURGA®SILVER šampona. Učinkovitost temeljitog pranja kose uz vrlo malo pjene je iznenađenje za svakoga tko prvi put koristi DURGA®SILVER šampon. DURGA®SILVER šampon smiruje iritaciju vlasišta a kosa postaje življa i podatnija za oblikovanje frizure. Za kosu koja je tretitana pramenovima, bojanjem i ostalim kemijskim postupcima količina regeneratora za kosu smanjuje se za 50% uz isti učinak.

 

Propylene Glycol je jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u konvencionalnoj kozmetici jer veže velike količine vode na sebe i ima veliku moć prodiranja u kožu, kao i glicerin, a nije tako skup. Inače Propylene Glycol je sastojak antifriza za auto. Iako je ovo kemikalija za koju se provjereno zna da izaziva iritaciju kože, ipak se koristi u šamponima i dezodoransima.

DURGA®SLIVER šampon sadrži prirodni glicerin biljnog podrijetla koji štiti kožu od gubitka vlažnosti.

 

Formaldehid, općepoznat kao jedna od najopasnijih kemikalija, kancerogena je. Nalazi se u raznim sintetičkim proizvodima za njegu kose, kože i tijela kao antimikrobna tvar i konzervans, ali se na deklaracijama nikada ne navodi kao formaldehid. Pojavljuje se pod pseudonimom (“form”, primjerice, “formalin”, “lysoform” i “formalith”), ali nije uvijek naveden jer ga druge kemikalije, kao što je imidazolidinil urea, uobičajeni konzervans u šamponima, na određenim temperaturama mogu oslobađati kao nusproizvod.

Parabeni predstavljaju najrasprostranjeniju grupu konzervansa. Koriste se kao antimikrobni konzervansi u skoro svim kozmetičkim proizvodima. Najviše se nalaze u šamponima, regeneratorima, dezodoransima,… Nakupljaju se u tijelu, masnom tkivu i tu se mogu zadržati više desetljeća. U tu skupinu spadaju: ethylparaben, propylparaben, octyl-methoxycinnamate, octyl-dimethyl – PABA, benzophenone-3. Homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC)…

DURGA®SILVER šampon kao konzervanse sadrži eterična ulja i koloidno srebro koji uz svojstva konzervansa imaju i ljekovito djelovanje.

 

Zinc Pirithione je sredstvo koje se koristi u borbi protiv peruti. Sprječava razvoj bakterija i gljivica i ima otpornost na ultraljubičasto zračenje. Nedavna istraživanja ukazuju da zinc pirithione oštećuje strukturu DNK pa se naziva i otrov stanične diobe.

DURGA®SILVER šampon sadrži vrlo moćne i prirodne sastojke koji svojim međusobnim djelovanjem suzbijaju uzročnike bolesti vlasišta, peruti i ispadanja kose. Na prirodan način, bez štetnih nuspojava, suzbijaju patogene uzročnike bolesti vlasišta i kose.

 

Dugogodišnje izlaganje štetnim kemijskim sastojcima može narušiti zdravlje jer ih koža apsorbira i nakupljaju (zadržavaju) se u našem tijelu.

Zato ne stavljajte na kožu sastojke koje ne biste mogli pojesti! – poznata je uzrečica koja bi trebala postati pravilo odnosa prema samima sebi i bližnjima.